< Nieuws

Gladheidsbestrijding

Geplaatst op 22 december 2017

Het is weer de tijd van het jaar dat de temperatuur richting het vriespunt kan gaan, de wegen glad kunnen worden en er gestrooid moet worden. Dit jaar is JdB groep actief betrokken bij het bestrijden van gladheid in Haarlemmerliede en de omgeving Oostzaan. Dit doen we in opdracht van BNRA Gladheid (Ballast Nedam & Rasenberg Infra). Vanaf het steunpunt van Rijkswaterstaat in Oostzaan heeft JdB groep 2 vrachtwagens beschikbaar voor het preventief strooien. Het steunpunt in Haarlemmerliede valt geheel onder onze verantwoordelijkheid. De coördinator en shovelmachinist van JdB groep zijn daar verantwoordelijk voor het aansturen van 20 strooiwagens van verschillende bedrijven. Ook staat er altijd een shovel klaar om het zout in de strooiwagens te laden. De enthousiaste chauffeurs die zich na een informatieavond hebben aangemeld staan 24/7 paraat voor het geval er gestrooid moet worden. We zijn er trots op dat deze collega’s een bijdrage willen leveren!

Hoe worden de medewerkers voorbereid?

Alle medewerkers die direct of indirect te maken krijgen met de winterdienst hebben een cursus gevolgd en het certificaat voor ‘Specifieke Deskundigheid Winterdienst’ ontvangen. Ze zijn op de hoogte van verschillende soorten strooimiddelen, ARBO- en veiligheidsregels en de verschillende strooiroutes maar weten ook hoe in de praktijk de bediening van de strooier werkt. Deze cursus levert een bijdrage aan de verplichte 35 uur bijscholing voor chauffeurs met een groot rijbewijs. Ook organiseren BNRA en Rijkswaterstaat jaarlijks een vlootschouw. Alle strooiwagens worden in de weken voor het winterseizoen gecontroleerd. Monteurs van het beschikbaar gestelde strooi- en schuifequipment maken de afstelling in orde en verhelpen eventuele gebreken. Ook kunnen zij uitleg geven over de specifieke bediening van de wagens. Bovendien moeten de chauffeurs hun strooiroute voorrijden om fouten te voorkomen als het echt glad dreigt te worden. Dit proefrijden lokte veel verbaasde reacties uit onderweg: “Meneer, bent u niet wat vroeg?”. Tja, logisch, als er een strooiwagen met zwaailichten voorbij komt met 20 graden boven nul…..

Hoeveel strooiwagens zijn er beschikbaar?

Vanuit JdB zijn er 4 vrachtwagens die preventief strooien en 6 vrachtwagens curatief. De eerste groep gaat erop uit vóórdat het glad wordt en strooit nat zout om gladheid door bevriezing te voorkomen. De tweede groep gaat strooien en/of op pad met de sneeuwploeg tijdens heftige sneeuwval of langdurige ijzel.

En, is JdB groep al een keer opgeroepen dit seizoen?

Ja, de eerste keer was 7 november. ’s Nachts om half 4 ging de telefoon. Er moest een brug preventief gestrooid worden. Dit was meteen een mooie gelegenheid om te kijken of alles werkt en volgens schema verloopt. Gelukkig was dat het geval! In het weekend van 9 en 10 december zijn alle collega's opgeroepen, heel Nederland was wit. Heel wat wegen zijn gestrooid en sneeuwvrij gehouden. Het seizoen loopt van 1 oktober 2017 tot 1 mei 2018 dus we zullen nog wel vaker opgeroepen worden.

Samen houden we Nederland veilig en bereikbaar.

 

Winterdienst